perjantai 14. heinäkuuta 2023

Jussaröstä kahden pysähdyksen taktiikalla kotisatamaan.

Tiistaiaamu Jussarössä oli taas kaunis, aurinkoinen ja tuuleton... Säätiedotus lupaili, että ehkä iltapäivästä tuulet alkavat hieman viritä, mutta suunta ei lupaillut kovin hyvää kun meininki oli mennä Bergelään, seuran omaan saarisatamaan.

Puskettiin siis koneella kuten näköjään kaikki muuutkin tällä legillä. Vastaan tuli pari purkkaria purjeilla mateluvauhtia, purjeet lepattivat aivan velttoina. Todettiin että pidetään Barösundissa kahvi-, kauppa- ja vedenottotauko. Laituripoika auttoi kivasti kiinnittymään ja kertoi, että tällainen kaupassa ja kahvillakäynti heillä kuuluu palveluun, ei maksa mitään. Vettäkin olisi saatu ottaa 30 litraa, Bergelässä kun on kantovesi, jos sitä laiturille haluaa saada. Suunnitelma toimi kaikin puolin hyvin muuten, mutta vesiletku oli kolme metriä liian lyhyt yltääkseen veneemme vesitankkiin. Ei viitsitty alkaa venettä kääntämään ja kikkailemaan sen enempää. No ei sit liikaa käytetä Bergelässä veneen vettä.


Barösundin jälkeen tuuli hieman virisi, mutta ennustusten mukaisesti oli täysin vastainen ja väylä on yhtä kohtaa lukuunottamatta hieman liian kapea kryssimiseen, joten jatkettiin koneella. Bergelään saavuttiin ja olihan siellä heimoveljiä laiturilla vastassa kertomassa, että juuri oli laitettu sauna tulille.

Tehtiin hyvät fileet sopivilla lisukkeilla, syötiin veneen takakannen pöydän ääressä ilta-auringon paisteessa ja mentiin saunaan kavereiden kanssa. Voiko lomalta paljoa enempää toivoa? Sitä paitsi tämä saari on niin idyllinen paikka, että kyllä täällä vähintään kerran kesässä on päästävä käymään.


Keskiviikkona Juhalla oli synttärit, joten juhlan kunniaksi aamiainenkin syötia takakannella, ja tottakai aivan tyynessä ja aurinkoisessa säässä. Bergelä on jotenkin silleen katveessa, että siellä on ihan oma rauha, kun oikein minkään operaattorin puhelimet eivät siellä kuulu. Eli säätiedotuksissakin pitäydyttiin eilisen tietoihiin ja niihin mitä lajitovereilta laiturilla kuultiin. Luvassa oli konepäivä, ellei sitten olisi viivytetty lähtöä iltapäivään jolloin saattaisi olla tuulta tarjolla ja mahdollisesti jopa otolliseen suuntaankin. Ei jääty odottamaa, kun kotiin alkoi olla jo vähän kiire.

Etsittiin sitten koneella se oikotie Bergelästä avonaiselle ja syväväylien suuntaan. Sitä kautta pääsee kiertämään sen Porkkalanselän sisäreitin ristiaallokon. Tänään aallokkoa ei olisi ollut, sillä koko Porkkalanselkä oli taas tasainen kuin jäähallin jää. Ensimmäiset mainingit tulivat vastaan vasta Porkkalanniemen kierron jälkeen. Siellä pari samaan suuntaan menevää venettä kokeili purjeitä ja katselimme sitten, että tapahtuuko etenemistä. Ei tapahtunut, joten koneella kokka kohisten ohi.

Säätiedotus piti siinä suhteessa paikkansa, että juuri kun käännyttiin Stora Bredskäriin kohdalta sisäväylälle pieni tuulenvire virisi ja juuri oikeasta suunnasta, kuten oli luvattu. Matkaa oli kuitenkin enää nelisen mailia, joten ei alettu kikkailemaan vaan puskettiin laituriin asti koneella. Köydet kiinni ja pyykinpesuun, veneen siivous saa jäädä huomiseen.

Mitäs tästä loman pätkästä sitten jäi käteen/mieleen?

Muutamia aivan jumalaisen upeita purjehduspäiviä, jolloin oli ajoittain ihan tekemisen meininkiä. Saavutettiin ja jopa ylitettiin runkonopeus muutamaankin kertaan. Ja erikoismainintana se Hankoniemen kierto purjeilla ja melkein satamaan tulokin, kunnes kone ei käynnistynyt ja "purjehdittiin" hinauksessessa kohti satamaa keskellä Hangon regatan viimeisiä lähtöjä.

Muutamia aurinkoisia, tyyniä ja koneella ajetavia  päiviä, jolloin edettiin henkilökunnan polttaessa nahkaansa X-asennossa kannella ja pilotin pitäessä huolta suunnasta. Oli myös yksi kovemmasta tuulessa pahaan vastaiseen puskettu konepäivä Airistolla matkalla Nauvoon. Ainakin tuli etsittyä koneeseen ne kierrosalueet, joilla matka edes jollain tasolla edistyy, mutta kone ei ravista ja sotke pilssiä öljyllä. Niillä kierroksilla se dieselin kulutuskin jää huomattavan maltilliseksi.

Taivaallisen upeita maisemia ja upeita satamia, lötköttelyä rantakallioilla ja kivoja istuskelutuokioita tuttujen ja sukulaisten kanssa. Runsaasti hyviä juttuhetkiä saunan lauteilla lajitovereiden kanssa vinkkejä antaen ja saaden.

Parhaita lomia piiiiiiiiitkiiin aikoihin. Ei tavallaan ollenkaan hukkaan heitetty kaksi ja puoli viikkoa. Tätä kirjoitellaan isommalla kanootilla matkalla Tallinnaan pikaiselle lomanlopetuskeikalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti