lauantai 16. heinäkuuta 2022

Taukopäivä Elisaaressa ja kanttarellikastiketta Bergelässä. Kotiin!

 Keskiviikkona aamulla luvattiin niin ikävää keliä merelle, että päätimme pitää taukopäivän  Elisaaressa, sillä se on pieni paratiisi maan päällä. Paikalla sää oli kuitenkin ihan kelvollinen paria pientä saderoisketta lukuunottamatta. Kaverit lähtivät kohti Espoota ja viestivät kymmenen jälkeen, että ukkosrintamat lähestyy ja näkyvyys Inkoon kohdilla on melkein nolla.

Me mentiin lautalla salmen yli ja käveltiin Bärosundin satamaan Eeva kahville ja Juha oluelle, hyvälle sikarille ja sitten kauppaan. Takaisin tultiin  soutamalla salmen yli. Elisaaren veneistä juuri se mitä lainattiin oli vähän huonossa hapessa ja Juha imurioi komean lasikuitutikun sormeensa, jota ongittiin sitten pala kerrallaan seuraavaan aamuun asti.

Illalla alkoi sade joka jatkui melkein aamuun asti, todella rankka sellainen. Tuli taas huomattua mitkä kaksi kohtaa kannesta tihkuu ja tarttee ensi talvena käydä tarkemmin läpi. Onneksi on hyvä webasto, joka pitää sisätilat kuivina...

Torstai aamuna heti aamupalan jälkeen lähdettiin tekemään pientä 10 mailin siirtymää kerhon omaan saaritukikohtaan Bergelään. Tuuli oli ihan optimaalinen. Heti ahtaista kapeikoista päästyämme vähänkin avonaisemmille vedettiin genua ulos ja nautiskeltiin hiljaisuudesta. Tultiin koko matka pelkällä genualla 5 - 6,5 solmun nopeudella. Ai että kun oli mukavaa!

Bergelässä oli vain muutama vene ja yhden emäntä tuli laiturille esittelemään komeaa kanttarellisaalistaan. Tämäkin saari on oikein kaunis, niinpä pienen löysäilyn jälkeen lähdettiin tutkimaan saarta - ja löytyihän sieltä sopivasti kanttarelleja kastiketta varten. Lämmitettiin sauna ja saunottiin. Parannettiin maailmaa ja tutustuttiin paremmin kerhokavereihin ja heidän retkiinsä. Varsin mehukkaita tarinoita kuultiinkin vuosien varrelta.


Saunan jälkeen oli gourmetin aika. Väkerrettiin tuoreista kanttarelleista makoisa kastike ja kun oli ihan tarkoituksella säästety pari hyvää sisäfilepihviä tänne, niin avot. Saa olla melko messevä ravinteli mistä saa parempaa huttua kun täällä saaressa. Tiskin jälkeen on oikein hyvä hetki mennä vatsan viereen köllöttelemään ja odottamaan huomisen seikkailuja. Pitäis vissiin kotiin päin suuntailla.

Bergelässä oli niin hintelä netti, kolmea geetä tarjosi parhaimmillaan ja ihan yhtä palkkia, joten blogin päivitysshän ei sitten onnistunut. Siispä isompi paketti tulee kotoa, kun on satavarma nettiyhteys päällä!

Perjantaina aamupalan jälkeen alettiin valmistautua kotiin lähtöön kun keli lupaili mukavaa myötälettä. Hetki meni vielä arpoessa naapuriveneen rullalaitteen kanssa. Kaverilla oli pari päivää aiemmin revennyt koko rullasysteemi purje ylhäällä alapäästään irti, oli joku paikka pettänyt ihan huolella. Oli saanut sen jotenkin kannelle kiinni ja sidottua. Kaveri oli ollut yksin kiikkeellä 40 jalkaisellaan, joten ohjelmaa on varmasti hetken riittänyt. Onneksi veneen masto menee kannen läpi, eikä ollut pelkästään kannen päällä vanteilla kiinni. Vanteilla kiinni oleva olisi kaatanut koko systeemin mereen samoin tein. Uudessa rullalaitteessa oli kuitenkin joku kummallinen toimintahäiriö koska se ei meinannnut kunnolla avata eikä kelata purjetta sisään. Sitä puolisen tuntia siinä kolmen miehen voimin ihmeteltiin, mutta sitten alkoi Eeva naputtaa jalkaa siihen malliin, että toivotin hyvää jatkoa ja irroitettiin köydet!

Porkkalan selkä tultiin yli koneella taas reippaassa ristiaallokossa. Oma vika kun otettiin sisäreitti, ulkona olisi ollut takuula tasaisempaa, mutta kun tarttis ensin etsiä oikotie saaresta avonaiselle. Naapuri siitä kertoili mistä se löytyy, mutta ei arvattu omin nokkinemme lähteä etsimään, siinä on pari salakavalaa matalaa jotka pitää tietää.

Porkkalan myllytyksen jälkeen iskettiin kone seis ja nostettiin purjeita. Isoa ei saatu ylös koska olin kiireessä vetänyt nostimen hieman väärää kautta ja jumitti purje puolitankoon. Siinä keikutuksessa en sitä käynyt sevittelemään vaan mentiin pelkällä genualla sellaita 5 solmua! Todella nautinnollista. Pentalan kohdalla pari kertaa meinasi tuuli vähän vetää henkeä mutta virisi taas ja tultiinkin valtaosa matkaa selvästi nopeammin kuin mitä koneella pääsisi -tykättiin. Eikä kastuttukaan kuin parista pisarasta vaikka saderintama ajoi meitä takaa puolet matkasta.

Kotiin tultiin ja loppuilta meni pyykkiä pesten. Tänään käytiin vielä siivoamassa vene ja laitettiin se sellaiseen kuntoon, että voi viikonloppuna jonnekin lähteä jos siltä tuntuu. Eiköhän tää loman pätkä ollut tässä. Varsin tyydyttävä kaikiin puolin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti