torstai 10. kesäkuuta 2021

Jussarö

 Aamulla ei ollut mitään kiirettä kun aajatuksena oli jo aikaa sitten ollut että tämä päivä vietetään täällä saarella saareen tutustuen. Samalla oli loistava tilaisuus tutkia taisteluvammoja ja rasvata ruumista reippaan auringonpaisteen jäljiltä. Saattaa muuten tehdä yöllä kipeää sillä tänään tuli lisää väriä vaikka kovasti läträttiin auringonsuojan kanssa.

 


Puolilta päivin lähdettiin sitten kiertämään saarenluontopolkua ja se oli oikein mainio. Alkumatka oli luonnonsuojelualueella, varsin Nuuksiomaisissa maisemissa ja sitten siirryttiin vanhan kaivosalueen kautta rantakaistaleelle.

Se luonnonsuojelualue oli huikea! Vanhaa aarnimetsää mestassa missä ei pitäisi minkään logiikan mukaan edes olla sitä, oltiinhan me melkein ulommaisella saarella mitä Suomen aluevesillä on. Tuli huomattua miten hyvin luonto ottaa omansa haltuun kun käveltiin vanhojen avolouhosten ja toisen maailmansodan aikaisten korsujen ohi jotka olivat jo melkein täysin "maastoutuneet" muun maiseman joukkoon.


Vanha kaivosalue oli ihan oma juttunsa, se kun on toiminut myös vankien pakkotyöosastona ja maisema oli varsin "urbaani" joiltain osin. Tosin sellaisella slaavilaisen rappionrakkauden twistillä säestettynä. Osassa rakennuksia oli jo aika tehnyt tepposiaan ja luonto on täälläkin valtaamassa alaa ihan asiakseen.Seuraava osa olikin sitten upeaa saaristoluontoa kallioneen, käkkyrämäntyineen ja rantoineen. Huikea saari kaikkineen. Valitettavasti vain aika huonolla hoidolla osa ollut. Paikallinen kalastaja poikkesi jututtamassa mua kunhain tiskivettä kaivolta ja antoi aika karua palautetta metsähallitukselle joka saaresta vastaa. Saaren käyttö ja vierailijat ovat kuulemma aika vahvasti kulloisenkin vuokrayrittäjän kontolla ja metsähallitus ei juurikaan panosta esimerkiksi rakennuksiin. Kahviokin on nyt suljettu koska uusi yrittäjä joutui uusimaan koko katon ettei vesi sada suoraan pöytiin. Omalla kustannuksellaan ilmeisesti. Laituri ja sähköt on kyllä ihan kuosissaan, mutta vettä ei laitureille tule vaan se joudutaan kantamaan vesipostilta. Tietenkin juuri silloin kun meillä on veneen vesitankki tyhjänä...Saatiin kuitenkin sauna varattua (kun kolmas numero löytyi netistä ja se ihan vastasikin) ja saunanpuhtaina vedettiin valkoista parsaa illalla naamaan ja ajoissa nukkumaan. Huomenna meininki koittaa Hankoon purjeilla ja se saattaa näillä tuulilla vaatia aikaa ja aurinkorasvaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti