tiistai 25. kesäkuuta 2019

Caserta, tuo Italian mäntsälä

Aamulla pakattiin kamat sillai että ei tarvii ottaa taas pariin päivään ku pikkulaukut autosta pois -- ja eikun tietä pitkin kohti Napolin kupeessa sijaitsevaa Casertaa ja sen kuuluisaa renesanssilinnaa.

Keli oli mitä lämpimin ja auton ilmastointi sai matkaseurueelta täydet 10 pistettä. Pysähdyttiin matkalla vetämässä kevyt varhainen lounas tienvarsiravintolassa ja melkein kutitti ottaa iltapalaksi paikallisesta kioskista varsin hyvää Baroloa kun oli 50 % halvennuksessa mutta sitten tuli mieleen että jostain pitäisi korkkiruuvikin löytää, kun se nyt kuitenkin unohtui pakata mukaan. Joten jätettiin sinne. Myöhemmin vähän tavallaan kaduttaa kuitenkin se...

Caserta on vähän niinku suomen mäntsälä tai kouvola. Jos ei oo varsinaista syytä siellä poiketa, niin väliin jää... Tällä kertaa syynä oli Casertan palatsi, joka on Unescon maailmanperintökohde ja ihan uskomaton mökki!  Sen muuurien sisällä on 1200 huonetta ja jokusia kilometrejä pitkä uskomattoman upea renesanssipuutarha keinotekoisine jokineen ja putouksineen.

Eli saavuimme Casertaan juuri puolen päivän aikaan ja matelimme niitä kaupungin kahta erittäin tukkoista katua ihan kauheessa liikenteessä puolisen tuntia. Löysimme hotellimme, mutta kun siihen ei oikein saanut mihinkään autoa parkkiin tukkimatta koko kaupungin ennestäänkin sotkuista ja tukkoista liikennettä. Ajettiin auto parin sadan metrin päässä olevaan kunnalliseen parkkihalliin ja etsittiin sieltä sitten varttitunti jonkun näköistä reittiä ulos.

Hotellilla kerrottiin että meidän varaus on siirretty sisarhotelli Styleen  koska siellä on parkkipaikka vapaana ja kun nyt vaan menette sinne autolle ja ajatte just sitä toista katua niin sieltä se sitten löytyy -- ja respa kertoo minne saatte auton parkkiin. Kuulosti tässä vaiheessa yksinkertaiselta.

Eikun autolle, luolasta ulos ja hassun käsinpiirretyn kaupunginkartan kanssa etsimään hotelli Styleä sen toisen kadun varrelta. Vitukshan se meni. Karttaan oli merkitty kadunnimi, mutta ei se ihan vastannut sitä mitä kadunvarressa olevassa kyltissä oli, joten parin ylimääräisen keskustakierroksen jälkeen (niillä kahdella kadulla + poikkikadut) ja vartin eteläiltaliaisen liikenteen hikoilun jälkeen oltiin siinä hotellin edessä tukkimassa kaupungin liikennetä kun Eeva meni respan tädiltä kysymään että mihin se auto tässä pitäisi saada parkkiin...

Täti näytti porttikonkia josta tukikattiin Puntonen sisään ja löydettiin itsemme keskeltä autokorjaamoa. Joku korjaamon sedistä sanoi että ei täällä ja lähti fillarilla opastamaan. Oli sit se seuraava porttikonki! On muuten eksoottinen kokemus peruuttaa Punto 20 cm Puntoa leveämmästä porttikongista kaupungin toiselle kadulle jolla liikennettä on juuri sen verran kuin kaupungin toisella kadulla voi kuvitella olevan, kun siesta on juuri alkamaisillaan.

Siinä toisessa hallissa ei sitten ollutkaan luvattua paikkaa, vaan kaikki pesät oli niin sanotusti täynnä! Jätin auton ja Eevan väijyyn siihen hallin ovensuuhun ja kävin respasta kysymässä että "mitä vittua" johon respan tädit totes että hups, piti siellä vielä yks paikka olla. No laittakaa kadunvarteen sit! Kysyin niiltä, että mihin kadunvarteen? Tunnin kiertelyn aikana en ollut vielä nähnyt yhtään vapaata ruutua...

Loikin takaisin parkkihalliin ja samaan aikaan sinne asteli pukumies juuri sen näköisenä että lähtee siestaa viettämään. Kysyin että onko hänen paikkansa varattu ja hän vastasi että ei, siihen vaan kun hän lähtee. Eli pysäköintiongelma ratkaistu!

Kamat huoneeseen ja 35 asteen lämmössä tlampsimaan kohti kaupungin ainoaa nähtävyyttä. Muuten tää siis oikeesti on ku määntsälä tai kouvola, ei mitään mainittavaa nähtävää. Matkalla ajateltiin nauttia jotain juomaa, että ei pukkaa ihan hapoille kun 1200 huoonetta ja 10 neliökilometrin puisto on tutkittavana.

Eka paikka sai jopa yltiörauhallisen Eevan lähestulkoon kiehumaan nahoissaan. Meni hän kysymään sisältä että onko pöytiintarjoilu vai tilataanko sisältä. Tyttö sanoi että täältä ja näytti tiskiä, Eeva käveli tiskille ja siellä sanottiin että maksa ensin ja näytettiin tyttöä... Homma alkoi mennä lähelle ikiaikaista neuvostoliiton proopuskashowta jossa vastuuta myyyntitapahtumasta vaan siirrellään aina seuraavalle luukulle, joten vaihdettiin pubia toiseen jossa oli oikein hyvä ja asillinen palvelu.

Ja sitten päivän pettymys: Casertan palatsi on tiistaisin kiinni! Kerberoksen luvalla sain sen verran käydä suljettujen porttien sisällä että otin yhden kuvan. Toivotti tervetulleeksi huomenna jolloin meinataan olla jo melko varhain Sisilian puolella. Eli ainoa syy käydä Casertassa meni niinku -- no, munilleen.

Ostimme hyvän viinipullon ja vetäydyimme päikkäreille hotelliin. Jos sitä illalla vielä koittais syömässä käydä ja sit aamulla aikaisin kohti Sisiliaa ja uusia seikkailuja..

Paikkakunnan nähtävyys nr 2 vanha kunnon vaaka



Kaikki mitä Casertan palatsista nähtiin

Lohtujuomaa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti