torstai 19. heinäkuuta 2018

Maailman pienin teatteri ja neljä kaunista kaupunkia

Aamulla ei pidetty mitään kauheaa kiirettä minnekkään kun oli suunnitelmissa poiketa siinä lähellä olevassa Monte Vastello di Vibion kylässä ihailemassa maailman pienintä teatteritaloa. Se kun on auki vain pari tuntia päivisin tutustumista varten. Eli sinne siis. Olipas söpö!

Parisataa vuotta sitten kylän asukkaat halusivat paikan jossa kokoontua ja kun kylästä puuttui teatteri niin samallahan sitten bygaisi sen! Suunnittelijaksi kutsuttiin maineikas teatteriarkkitehti ja vot, komeahan siitä tuli. Varsinainen pienoismalli kansainvälisistä teattereista.

Teatterikäytössä tuo oli toisen maailmansodan alle asti jonka jälkeen se vähän rappeutui ja jäi unohduksiin, vaikka näyttämöllä oli aikoinaan vieraillut ihan Italian ykkösrivin tähdet. Jopa muuan Gina Lollobrigida tiettävästi on tehnyt varhaisen teattedidebyyttinsä tuolla stagella...

Seitkytluvulla suunniteltiin julkisen tahon toimesta vähän ränsistyneen laitoksen purkamista mutta kansa kylässä nousi kapinaan ja keräsi kolehdin jolla entisöintityöt saatiin alkuun. Myöhemmin myös EU kiinnostui projektista ja lahjoitti loput varat.

Nykyisin teatteri on paitsi nähtävyys, myös aktiivikäytössä ja joka näytös on loppuunmyyty. Paikkoja on kaikkiaan 90 joista 33 permannolla. On meinaan söpö laitos. Jos näillä kulmilla liikutte niin tää on ihan must kohde!

Julkisivu

Permanto kokonaisuudessaan ja stage

Parvia

Salin katto

Aitioissa yksilölliset maalaukset!
Rouva paremman väen paikoilla

Hyvin näkyy toi 50 neliön stage

Kakkoskerroksen aitioita

Kulttuurin harrastaja
Yläkerran lämpiö, ei verhoja vaan maalaus

Lämpiöstä suoraan parhaaseen aitioon

Makeet noi maalaukset
Seuraavaksi oli päivän varsinaisen teeman aika! Perugin itäpuolella on neljä varsin kauniiksi mainittua kaupunkia melkein vierekkäin ja päätettiin kiertää ne kaikki. Aloitimme Montefalcosta.

Jo tie Montefalcoon oli upea. Kiivettiin Panda ähkyen serpentiinejä oliivipuulehtojen ja viinitarhojen välissä kunnes tulimme vuoren huipulle jossa oli muutama sata vuotta vanha kaupunki. Kadut kapeita ja melkein joka puolelta avautui kaunis näkymä laaksoon. On kyllä hyvä tää...

Montefalco, pääsisäänkäynti

Montefalco pääkatu

Montefalco, kirkko

Montefalco, muumioitunut pyhiinvaeltaja
Montefalco

Montefalco kaupungintalo

Montefalco

Montefalco
Montefalco, Pynän Claran kirkko
Seuraavaksi laskeuduttiin niiden toisten oliivilehtojen ja viinitarhojen läpi serpentiinejä Bevakna nimiseen keskiaikaiseen kaupunkiin jonka nimi assosioi kummallekin hassusti ruotsin kieleen ja Herättäjäyhdistyksen lehteen. Kaupunki oli ihan kaunis keskiajan jälkeinen mesta ja käytiin muunmuassa kirkossa jossa Fransiskus olli vakiovieras. Bevaknan vieressä on perimätiedon mukaan se paikka missä kyseinen herra saarnasi linnuille.

Oli siesta juuri alkamassa joten Pantanen sai taas happea ja vaihdettiin seuraavaan kaupunkiin.

Viinitarhoja matkalla Bevaknaan

Bevakna, kaupunginportti

Bevakna

Bevakna
Bevakna, Fransiskuksen kirkko

Fransiskuksen nimikkokappeli

Bevakna

Bevakna
Bevakna

Bevakna

Bevakna

Bevakna

Bevakna
Seuraavaksi suunnattiin kierroksen suurimpaan kaupunkiin Folignoon. Siesta päällä ja kaupunki sijaitsee laakson pohjalla. Eli ei ketään liikkeellä ja kuumaa oli kuin kiertoilmauunissa kun ilma ei liiku.

Vanha keskusta oli kyllä viehättävä. Kävelimme siellä vajaan tunnin ja poikkesimme syömässä pient välipalat mutta vielä olisi yksi paikka käytävänä.

Foligno

Foligno

Foligno

Foligno
Sitten siirryttiin Spelloon ja yhteen ääneen totesimme että nyt jäi helmi viimeiseksi! Jalka ja liikkumavaivaisellä tämä kaupunki olisi silkkaa murhaa sillä tasamaata ei ollut kuin  kylän ulkopuolella olevalla parkkipaikalla. Mutta että tää oli kaunis!

Kiivettiin ihan kaupungin katolle asti pieneen kapusiinimunkkien kirkkoon ja huokailtiin ihan koko mtkan ajan. Osittain kiipeämisen rasituksista mutta suurimmaksi osaksi aivan järjettömän kauniiden pikkukujien takia. Liikkuminen vei aikaa kun koko ajan piti kuvata!

Tämä on kaupunki johon tutustumista voi varauksetta suositella kaikille jotka täällä kulmilla liikkuvat! On kaunis! Ja satuin vielä löytämään sieltä mikropanimon joka tuottaa muutama sata pulloa viikossa täysin käsintehtyä artesaaniolutta. Ovat nyt jäähtymässä. Ei siis koko tuotanto vaan hyvä valikoima niistä.

Spello

Spello

Spello

Spello
Spello

Spello

Spello

Spello

Spello
Spello

Spello

Spello

Spello

Spello
Spello

Spello

Spello

Spello

Spello
Spello, pieni kapusiiniluostarin kirkko

Spello, munkki meditoi

Spello, ihan komeat maisemat kirkon ovelta

Spello
Loppuilta menikin sitten kauneusähkyä sulatellen, pyykkejä pesten ja chillaillen. Huomenna olisi meininki poiketa isolla kirkolla Perugiassa ja ehkä vierailemassa Morenon viinitarhalla mutta annas katsoo mihin kaikkeen sitä taipuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti